Dobošův dort
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 23 g
- Sodík 75 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 246.8 mg
- Draslík 102.7 mg
- Vláknina 2004 mg
- Vitamín A 2004 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku, nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto ve slabé vrstvě rozetřeme na vymazané a krupicí vysypané dno dortové formy a dáme na 5 minut péct do středně vyhřáté trouby, kontrolujeme, aby se nepřipálilo. Takto vytvoříme 6 placek.
-
2
Ve vodní lázni vyšleháme vejce a nastrouhanou čokoládu, postupně přidáme cukr a trochu smetany. Když krém zhoustne, odstavíme a necháme vychladnout. Zatím vyšleháme máslo do pěny a čokoládovou pěnu do něj vmícháme. Krémem spojíme jednotlivé placky a potom ve slabé vrstvě natřeme i povrch dortu. Vidličkou můžeme dort ozdobit ornamenty nebo jednotlivé porce přizdobit šlehačkou.