Dobošův dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Čokoláda hořká
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 110 g Mouka pšeničná hrubá
  • 100 g Pšeničná krupice
  • 40 g Mouka polohrubá
  • 110 g Cukr moučkový
  • 150 g Cukr moučkový
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 438 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 75 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 246.8 mg
  • Draslík 102.7 mg
  • Vláknina 2004 mg
  • Vitamín A 2004 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku, nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto ve slabé vrstvě rozetřeme na vymazané a krupicí vysypané dno dortové formy a dáme na 5 minut péct do středně vyhřáté trouby, kontrolujeme, aby se nepřipálilo. Takto vytvoříme 6 placek.

  • 2

    Ve vodní lázni vyšleháme vejce a nastrouhanou čokoládu, postupně přidáme cukr a trochu smetany. Když krém zhoustne, odstavíme a necháme vychladnout. Zatím vyšleháme máslo do pěny a čokoládovou pěnu do něj vmícháme. Krémem spojíme jednotlivé placky a potom ve slabé vrstvě natřeme i povrch dortu. Vidličkou můžeme dort ozdobit ornamenty nebo jednotlivé porce přizdobit šlehačkou.

Komentáře k receptu