Srnčí hřbet s čokoládou
Suroviny
- 160 g Čokoláda hořká
- 150 g Máslo čerstvé
- 80 g Mouka polohrubá
- 160 g Cukr moučkový
- 160 g Mandle mleté
- 30 g Čokoláda na vaření
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Kokosová smetana
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Pudinkový prášek - čokoládový
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Mandle
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 160 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 11 g
- Sodík 24 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 31 mg
- Draslík 109.4 mg
- Vláknina 2387.1 mg
- Vitamín A 2387.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kuchyňského šlehače vložíme máslo a spustíme na nejvyšší rychlost. Máslo vyšleháme do pěny, přisypeme k němu vanilkový cukr a špetku soli, opět šleháme, dokud není pěna hladká.
-
2
Dál vyklepneme do šlehače postupně všechna tři vejce, vysypeme nastrouhanou hořkou čokoládu. Mouku v misce smícháme s práškem do pečiva a pudinkovým práškem. Do misky s vyšlehaným máslem střídavě postupně vléváme mléko a po částech sypeme mouku, přičemž těstovou hmotu stále šleháme přibližně střední rychlostí. Naposledy vmícháme nastrouhané mandle.
-
3
Připravíme pečící formu srnčí hřbet o rozměrech 30 x 11 cm. Vymažeme ji tukem, vysypeme polohrubou moukou a vlijeme dovnitř formy hotové těsto. Předehřejeme troubu na 200 °C. Na prostřední příčku trouby zasuneme rošt a na něj položíme formu s těstem. Pečeme asi 50 minut. Hotový srnčí hřbet opatrně vyklopíme. Necháme stranou, aby koláč úplně vychladl a připravíme polevu.
-
4
Čokoládu nalámeme na drobné kousky a vložíme do misky. Přidáme k ní kokosovou pastu a misku vložíme do vodní lázně. Zahříváme, dokud se obojí nerozpustí, a mícháme, aby se vytvořila hladká hmota. Rozehřátou polevou přelijeme srnčí hřbet a na závěr posypeme sekanými mandlemi.