Staročeská cibulačka
Suroviny
- 500 g Cibule
- 200 g Chléb samožitný
- 80 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vejce slepičí
- 1.4 l Bujón zlatý hovězí
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.23 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.23 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1.5 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1228 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 91 g
- Sodík 53805 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 132.7 mg
- Draslík 222.4 mg
- Vláknina 4243.4 mg
- Vitamín A 4243.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme pažitku a drobně ji pokrájíme. Chleba nakrájíme na kostičky a nasucho je v teflonové pánvi osmažíme dozlatova.
-
2
Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky.
-
3
V hrnci rozpálíme sádlo s máslem, přidáme slaninu. Když je slanina dorůžova osmažená, přidáme cibuli, kterou osmažíme dozlatova, přisypeme hladkou mouku, promícháme a krátce cibuli s moukou osmažíme. Dáváme pozor, aby se nám nic nezačalo připalovat. Za stálého míchání pomalu přiléváme chladný hovězí bujon (nebo vývar z kostí). Mícháme tak dlouho, abychom neměli žádné hrudky. Pomalu vaříme asi 30 minut.
-
4
Do polévky nakonec zamícháme 2 mírně rozšlehaná vejce, povaříme je asi 1-2 minuty, přilijeme 1 dl smetany, polévku dochutíme solí, pepřem.
-
5
Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme pažitkou. K polévce podáváme v misce osmažený chleba.