Šurymajzl - fazolová kaše s kroupami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Slanina vepřová
  • 250 g Fazole
  • 150 g Kroupy ječné
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.85 l Voda pitná
  • 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 495 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 520 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 17.5 mg
  • Draslík 139 mg
  • Vláknina 9572 mg
  • Vitamín A 9572 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Fazole promyjeme a namočíme do studené vody (7.5 dl) den dopředu. Druhý den vodu slijeme, fazole zalijeme čerstvou vodou (6 dl) a pomalu je uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 30-45 minut, podle druhu.

  • 2

    Kroupy promyjeme v sítu, dáme je do hrnce, zalijeme 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Kroupy vaříme přibližně 45 minut.

  • 3

    Oloupeme cibuli s česnekem. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.

  • 4

    Uvařené kroupy a fazole scedíme z přebytečné vody a v míse je promícháme se solí, pepřem a majoránkou.

  • 5

    V pánvi na rozpuštěném másle vysmažíme slaninu do zlatých škvarků, které opatrně vyjmeme z omastku. Na něj dáme cibuli a osmažíme ji dozlatova.

  • 6

    Šurymajzl rozdělíme na talíře, polijeme omastkem s cibulkou, ozdobíme slaninovými škvarky a podáváme.

Komentáře k receptu