Vepřový řízek podle Petra Voka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 29 g
- Sodík 1067 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 67.9 mg
- Draslík 359.5 mg
- Vláknina 2021.4 mg
- Vitamín A 2021.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kýtu opláchneme ve vlažné vodě a přes vlákno nakrájíme na řízky. Naklepeme je, okraje nařízneme a maso osolíme.
-
2
Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmahneme na tuku dorůžova.
-
3
Do základu přidáme řízky, zvolna je opečeme, zalijeme částí teplého vývaru, přidáme nové koření a dusíme.
-
4
Téměř měkké řízky přendáme do čistého kastrolu, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme a zalijeme vlažným vývarem. Přidáme citronovou šťávu, bílé víno, krátce povaříme a přecedíme na řízky.
-
5
Slaninu očistíme, nakrájíme na malé kostičky, roztavíme a přidáme k řízkům se štávou.
-
6
Nakonec podle potřeby dosolíme a vše ještě povaříme.