Černé nudle s kambalou a omáčkou
Suroviny
- 600 g Kambala
- 300 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka polohrubá
- 100 g Sépiový inkoust
- 60 ml Smetana 12% (konzumní)
- 50 ml Víno bílé
- 240 ml Vývar rybí
- 50 ml Noilly Prat
- 1 kávová lžička Pažitka
- 1 kávová lžička Pepř růžový mletý
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 hrst Estragon
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Kari koření
- 1 špetka Šafrán
- 2 cl Pastis
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1297 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 84 g
- Sodík 517 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 599.5 mg
- Draslík 782.2 mg
- Vláknina 9309 mg
- Vitamín A 9309 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 102.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme těsto na nudle. V míse smícháme polohrubou mouku, 4 žloutky, 1 celé vejce, lžíci olivového oleje, sépiový inkoust a sůl. Vše vypracujeme v pevné, ale vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme půl dne odležet. Pomocí strojku na těstoviny vyrobíme dlouhé špagety, které během mletí pokrájíme. Černé těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Po uvaření je scedíme a necháme vychladnout.
-
2
Při přípravě omáčky postupujeme následovně: svaříme vermut Noilly Prat, bílé víno, 120 ml rybího vývaru, šafrán a růžový pepř. Vše přes sítko prolisujeme na pánev a zbytek v cedníku si odložíme stranou.
-
3
Omáčku povaříme a přidáme smetanu. Do omáčky postupně vmícháváme 200 g nakrájeného másla. Dochutíme solí, kari a pastisem.
-
4
Plátky kambaly opláchneme a osolíme. Ohřejeme zbytek rybího vývaru a kambalu v něm 5-7 minut ponecháme (pošírujeme).
-
5
Opláchneme estragon, osušíme, otrháme lístky a nadrobno je nasekáme. Omáčku opět povaříme, přidáme scezenou usazeninu ze sítka, estragon, pažitku, a pokud je potřeba, dochutíme.
-
6
Rozpustíme máslo a promícháme v něm nudle. Nahřejeme talíře a takto upravené nudle připravíme, položíme na ně plátek kambaly a kolem přelijeme omáčkou. Teplé podáváme.