Černé nudle s kambalou a omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Kambala
  • 300 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mouka polohrubá
  • 100 g Sépiový inkoust
  • 60 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 50 ml Víno bílé
  • 240 ml Vývar rybí
  • 50 ml Noilly Prat
  • 1 kávová lžička Pažitka
  • 1 kávová lžička Pepř růžový mletý
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 hrst Estragon
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Kari koření
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 cl Pastis
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1297 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 84 g
  • Sodík 517 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 81 g
  • Cholesterol 599.5 mg
  • Draslík 782.2 mg
  • Vláknina 9309 mg
  • Vitamín A 9309 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.6 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 102.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme těsto na nudle. V míse smícháme polohrubou mouku, 4 žloutky, 1 celé vejce, lžíci olivového oleje, sépiový inkoust a sůl. Vše vypracujeme v pevné, ale vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme půl dne odležet. Pomocí strojku na těstoviny vyrobíme dlouhé špagety, které během mletí pokrájíme. Černé těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Po uvaření je scedíme a necháme vychladnout.

  • 2

    Při přípravě omáčky postupujeme následovně: svaříme vermut Noilly Prat, bílé víno, 120 ml rybího vývaru, šafrán a růžový pepř. Vše přes sítko prolisujeme na pánev a zbytek v cedníku si odložíme stranou.

  • 3

    Omáčku povaříme a přidáme smetanu. Do omáčky postupně vmícháváme 200 g nakrájeného másla. Dochutíme solí, kari a pastisem.

  • 4

    Plátky kambaly opláchneme a osolíme. Ohřejeme zbytek rybího vývaru a kambalu v něm 5-7 minut ponecháme (pošírujeme).

  • 5

    Opláchneme estragon, osušíme, otrháme lístky a nadrobno je nasekáme. Omáčku opět povaříme, přidáme scezenou usazeninu ze sítka, estragon, pažitku, a pokud je potřeba, dochutíme.

  • 6

    Rozpustíme máslo a promícháme v něm nudle. Nahřejeme talíře a takto upravené nudle připravíme, položíme na ně plátek kambaly a kolem přelijeme omáčkou. Teplé podáváme.

Komentáře k receptu