Zeleninová rýže opečená
Suroviny
- 200 g Mrkev kořen
- 20 g Zázvor celý
- 200 g Bambusové výhonky
- 25 g Houby Shitake sušené
- 200 g Fazole
- 500 g Rýže dlouhozrnná
- 1 ks Pórek
- 3 ks Cibulka jarní
- 2 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- 4 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 817 kcal
- Sacharidy 158 g
- Tuky 125 g
- Sodík 24 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 587.9 mg
- Vláknina 10804.5 mg
- Vitamín A 10804.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.3 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem uvaříme ve vroucí osolené vodě rýži, scedíme ji a necháme stranou.
-
2
Připravíme houby, které zalijeme vařící vodou. Ponecháme je 20 minut v této vodě máčet.
-
3
Mezitím nachystáme omyté jarní cibulky, které nakrájíme na drobné kostičky. Česnek a zázvor zbavíme slupek a nasekáme nadrobno. Omyjeme bambusové výhonky a rozkrájíme je na tenké proužky. Pórek opláchneme a nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 centimetru. Opláchnutou a oškrábanou mrkev nakrájíme asi na 3 milimetry tlustá kolečka. Přebrané fazole omyjeme.
-
4
Z hub vyčkáme všechnu přebytečnou vodu a nakrájíme je nadrobno. 125 ml vymačkané vody odložíme stranou pro další použití.
-
5
Do nachystaného woku vlijeme arašídový olej a osmažíme na něm nasekaný česnek se zázvorem. Potom přidáváme veškerou zeleninu: pórek, mrkev, cibulku, bambusové výhonky, fazole, nakonec rýži. Zvýšíme plamen, aby se chladná rýže dobře prohřála a zalijeme ještě vodou z hub.
-
6
Nakonec pokrm zakápneme sójovou omáčkou a sezamovým olejem.