Zeleninová rýže opečená

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Mrkev kořen
  • 20 g Zázvor celý
  • 200 g Bambusové výhonky
  • 25 g Houby Shitake sušené
  • 200 g Fazole
  • 500 g Rýže dlouhozrnná
  • 1 ks Pórek
  • 3 ks Cibulka jarní
  • 2 stroužek Česnek
  • 5 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 1 polévková lžíce Olej sezamový
  • 4 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 817 kcal
  • Sacharidy 158 g
  • Tuky 125 g
  • Sodík 24 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 587.9 mg
  • Vláknina 10804.5 mg
  • Vitamín A 10804.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.3 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem uvaříme ve vroucí osolené vodě rýži, scedíme ji a necháme stranou.

  • 2

    Připravíme houby, které zalijeme vařící vodou. Ponecháme je 20 minut v této vodě máčet.

  • 3

    Mezitím nachystáme omyté jarní cibulky, které nakrájíme na drobné kostičky. Česnek a zázvor zbavíme slupek a nasekáme nadrobno. Omyjeme bambusové výhonky a rozkrájíme je na tenké proužky. Pórek opláchneme a nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 centimetru. Opláchnutou a oškrábanou mrkev nakrájíme asi na 3 milimetry tlustá kolečka. Přebrané fazole omyjeme.

  • 4

    Z hub vyčkáme všechnu přebytečnou vodu a nakrájíme je nadrobno. 125 ml vymačkané vody odložíme stranou pro další použití.

  • 5

    Do nachystaného woku vlijeme arašídový olej a osmažíme na něm nasekaný česnek se zázvorem. Potom přidáváme veškerou zeleninu: pórek, mrkev, cibulku, bambusové výhonky, fazole, nakonec rýži. Zvýšíme plamen, aby se chladná rýže dobře prohřála a zalijeme ještě vodou z hub.

  • 6

    Nakonec pokrm zakápneme sójovou omáčkou a sezamovým olejem.

Komentáře k receptu