Nudličky z vepřové kýty se zeleninou
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 300 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 600 g Vepřová kýta
- 120 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Voda pitná
- 250 ml Voda pitná
- 60 ml Olej rostlinný
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bujón zeleninový
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 60 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1666 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 165 g
- Sodík 139 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 173.5 mg
- Draslík 680.7 mg
- Vláknina 7615 mg
- Vitamín A 7615 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.4 mg
- Vitamín E 10.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Mrkev a pórek očistíme a nakrájíme na silnější nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, rajčata spaříme, sloupneme a vykrojíme semena, pažitku jemně nasekáme. Ve čtvrtlitru vody uvaříme zeleninový bujón. Z hladké mouky a oleje usmažíme středně tmavou jíšku. Konzervovaná krájená rajčata scedíme a necháme okapat.
-
2
Zeleninu osmažíme na másle, zalijeme vodou, uvaříme a poté scedíme. V rendlíku osmažíme na oleji maso, přidáme cibuli a smažíme, až je maso měkké. Děrovanou naběračkou z pánve vyjmeme maso s cibulí, do výpeku přidáme jíšku, rozšleháme se zeleninovým vývarem a vaříme za stálého míchání. Po deseti minutách přidáme maso s cibulí, rajčata, zeleninu a smetanu a ještě alespoň pět minut vaříme na mírném plameni.
-
3
Směs podáváme ozdobené pažitkou.