Citrónový dort s mandarinkamí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Mouka pšeničná hladká
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 50 g Cukr moučkový
  • 500 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 150 g Cukr krupice
  • 100 g Kompot mandarinkový
  • 10 g Máta
  • 7 ks Vejce slepičí
  • 1.5 dl Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 778 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 99 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 401.9 mg
  • Draslík 363.7 mg
  • Vláknina 528.9 mg
  • Vitamín A 528.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku vysypeme do misky, přisypeme kypřící prášek, na kostky nakrájené máslo, rukou zpracujeme, přidáme krupicový cukr, 4 celá vejce a vypracujeme tuhé těsto, které odložíme na 30 minut na studené místo.

  • 2

    Těsto přeložíme z misky na moukou vysypaný vál a válečkem na těsto ho rozválíme na velikost dortové formy, ve které budeme péct.

  • 3

    Rozválené těsto rozložíme do formy, obložíme také okraje a necháme ještě 15 minut na chladném místě. Troubu předehřejeme, připravené těsto ve formě přikryjeme pečícím papírem a vložíme ho do trouby na 15 minut. Sundáme papír a těsto pečeme dalších 10 minut. Když je korpus upečený, vytáhneme ho z trouby, necháme trochu vychladnout, vylijeme na korpus náplň, vrátíme zpátky do trouby a pečeme přibližně 30 minut do úplného zhoustnutí náplně.

  • 4

    Upečený dort vytáhneme z trouby, necháme ho vychladnout, ozdobíme měsíčky mandarinek, mátou, nakrájíme na trojúhelníkové porce, pokládáme na dezertní talíř a podáváme.

  • 5

    Náplň: Do misky rozklepneme 3 celá vejce, cukr, vyšleháme do světlé pěny, přidáme vyšlehanou smetanu, nakonec citrónovou šťávu a spolu ještě promícháme.

Komentáře k receptu