Celozrnný koláč s dýňovým krémem
Suroviny
- 500 g Kompot mandarinkový
- 120 g Máslo čerstvé
- 70 g Mouka pšeničná celozrnná
- 150 g Sýr Lučina - termizovaný
- 100 g Tuk Hera jedlý
- 15 g Cukr moučkový
- 30 g Čokoládové kousky
- 70 g Mouka pšeničná hladká
- 230 g Dýňové pyré
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Likér pomerančový
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 dl Voda pitná
- 5 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Koňak vaječný
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 736 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 52 g
- Sodík 79 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 298.3 mg
- Draslík 87.2 mg
- Vláknina 17501.8 mg
- Vitamín A 17501.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy vložíme 70 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
-
2
120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pomalu přiléváme studenou vodu (1 - 2 dl) s rozmíchaným žloutkem a lžičkou octa. Promícháme, těsto dobře uhněteme. Musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
-
3
Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
4
Nastříháme pečicí papír velikosti formy na pečení. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
-
5
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na něj položíme potravinářskou fólií, poté válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme.
-
6
Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme do formy bez pečicího papíru. Okraje vidličkou přitiskneme na okraje plechu a povrch na několika místech propíchneme vidličkou.
-
7
Připravíme krém: v míse vyšleháme 5 lžic krupicového cukru se třemi žloutky. Postupně k nim zašleháme 100 g Hery, 150 g sýra Lučiny, 230 g dýňového pyré a 2 lžíce vaječného koňaku, nakonec přimícháme 3 lžíce hladké mouky. Vyšlehaný krém dáme na koláčový korpus, uhladíme povrch, na něj klademe čokoládové kousky.
-
8
Koláč vložíme do předehřáté trouby na 175°C a pomalu pečeme 40 - 45 minut do zlatova. Po 10 - 15 minutách koláč překryjeme alobalem, takto dále pečeme asi 20 minut. Poté alobal sejmeme a koláč dopečeme do zlatova.
-
9
Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosetého moučkového cukru, lžičku vanilkové příchuti a ještě chvilku šleháme.
-
10
Mandarinkový kompot scedíme, šťávu zachytíme. Do 0,5 dl mandarinkové šťávy přimícháme lžičku pomerančového likéru.
-
11
Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Pokapeme připravenou mandarinkovou šťávou s likérem, ozdobíme šlehačkou, mandarinkami a podáváme.