Makarony s rajčaty a artyčoky
Suroviny
- 600 g Rajčata
- 400 g Špagety, Makarony
- 125 ml Vývar zeleninový
- 3 kávová lžička Sůl
- 12 ks Artyčoky
- 3 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.02 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1714 kcal
- Sacharidy 412 g
- Tuky 181 g
- Sodík 3591 mg
- Bílkoviny 98 g
- Uhlovodany 406 g
- Cholesterol 0.6 mg
- Draslík 11879 mg
- Vláknina 342226 mg
- Vitamín A 342226 mg
- Vitamín B6 3.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 379.8 mg
- Vitamín E 6.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme artyčoky. Od artyčoků odkrojíme stopky, odstraníme menší tvrdé lístky. Špičky vnějších listů a špičky artyčoků ostříháme nůžkami. Do mísy dáme studenou vodu, přidáme 1 lžíci citronové šťávy, odstraníme vlákna artyčoků a ihned vložíme do připravené vody. Poté dáme do velkého hrnce vodu, přidáme zbytek citronové šťávy, osolíme. Artyčoky vyjmeme z mísy a přendáme do hrnce. Vaříme pod pokličkou asi 15 minut. Po uvaření artyčoky rozdělíme na čtvrtiny.
-
2
Oloupeme cibuli a česnek, mrkev očistíme a vše nakrájíme na kostičky. Očistíme, omyjeme a osušíme celer, který také nakrájíme na kostičky. Omyjeme rajčata, spaříme je horkou vodou, oloupeme a dužinu nadrobno nakrájíme.
-
3
Na pánvi rozpálíme olivový olej. Za stálého míchání na něm 3-5 minut smažíme mrkev, celer, cibuli a česnek. Poté na pánev přidáme nakrájená rajčata a zalijeme zeleninovým vývarem. Dochutíme solí a pepřem a na mírném ohni pod pokličkou vaříme ještě asi 10 minut.
-
4
Makarony uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Poté makarony připravíme na talíře, přidáme artyčoky a přelijeme omáčkou. Teplé podáváme.