Koláč pro zamilované
Suroviny
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 15 g Mandle
- 25 g Cukr krupice
- 60 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 300 g Jahody zahradní
- 110 g Jahody zahradní
- 120 g Čokoláda na vaření
- 220 g Cukr krupice
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Kakao
- 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 3 polévková lžíce Koňak vaječný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 722 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 41 g
- Sodík 88 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 252.2 mg
- Draslík 168.1 mg
- Vláknina 22397.3 mg
- Vitamín A 22397.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší mísy prosijeme 60 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 15 g pomletých loupaných mandlí a 60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Potom pomalu přiléváme studenou minerální vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
-
2
Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
-
3
Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
-
4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pomocí pečícího papíru těsto přeneseme a položíme na pečící formu.
-
5
Okraje vidličkou přitiskneme, povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a na několika místech propíchneme vidličkou o okraje plechu. Formu s koláčem dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme ho 10-15 minut dozlatova. Koláč necháme vychladnout.
-
6
Do misky nakrájíme máslo a přidáme rozlámanou čokoládu. Misku posadíme do kastrolu s 5 dl vody a nad parou směs rozpustíme. V druhé misce si rozmícháme 220 g krupicového cukru s Maizenou (kukuřičný škrob) a směs vmícháme do roztopené čokolády a za stálého míchání směs vymícháme dohladka. V další misce si vyšleháme elektrickým šlehačem 3 vejce a vmícháme je do čokoládové směsi. Stále zahříváme a mícháme do doby, až krém začne houstnout. Když je krém hladký a lesklý, přimícháme vaječný koňak a vanilkovou příchuť. Krém necháme úplně vychladnout.
-
7
Dobře vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Potom ji postupně vmícháme do čokoládového krému, který rozetřeme na upečený korpus, uhladíme, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky na 2-3 hodiny.
-
8
Jahody rozmačkáme, vložíme je do rendlíku, přidáme vodu, moučkový cukr a směs krátce (8-6 minut) povaříme. Potom jahody přecedíme přes jemné sítko. Do získané šťávy přimícháme broskvový likér a šťávu necháme vychladnout.
-
9
Před podáváním koláč pokapeme jahodovou šťávou, ozdobíme čerstvými jahodami, nakrájíme porce a podáváme.