Koláč se sněhem a citronem
Suroviny
- 90 g Solamyl - bramborový škrob
- 60 g Citronová kůra
- 175 g Cukr krupice
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 3 g Sůl
- 30 g Cukr moučkový
- 125 g Máslo čerstvé
- 250 g Cukr krupice
- 160 ml Šťáva citrónová
- 600 ml Voda pitná
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 447 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 15 g
- Sodík 160 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 200.1 mg
- Draslík 59.5 mg
- Vláknina 1272 mg
- Vitamín A 1272 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto: do mísy prolijeme mouku, sůl a moučkový cukr. Přidáme máslo
-
2
a zpracujeme prsty s moukou na drobenku.
-
3
Přidáme žloutek a přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme chladit asi na 30 minut.
-
4
Těsto vyválíme na pomoučněném vále a vyložíme jím formu. Pečeme bez náplně 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C .
-
5
400 ml vody uvedeme do varu. Zalijeme 200 ml vody s rozmíchanou bramborovou moučkou. Povaříme jen krátce do husta (jako pudink). Zašleháme citronovou kůru, šťávu a cukr.
-
6
Krém necháme prochladnout. Nakonec zašleháme žloutky. Rozetřeme na předpečené těsto.
-
7
Z bílků ušleháme tuhý sníh a po lžících zašleháme cukr. Sníh nastříkáme sáčkem s ozdobnou trubičkou pravidelně po celém koláči. Pečeme 30-45 minut dozlatova. Podáváme teplý nebo studený.