Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou
Suroviny
- 800 g Borůvky
- 50 g Máslo čerstvé
- 350 g Cukr krupice
- 100 g Mouka polohrubá
- 100 g Mouka pšeničná hladká
- 100 g Jogurt bílý choceňský smetanový
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr vanilka
- 3 ks Hrušky
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 3 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 599 kcal
- Sacharidy 128 g
- Tuky 10 g
- Sodík 178 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 115 g
- Cholesterol 10 mg
- Draslík 202.7 mg
- Vláknina 12579 mg
- Vitamín A 12579 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a osušíme borůvky. Zralé hrušky omyjeme, rozkrojíme je, odstraníme jaderníky, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky.
-
2
Připravíme těsto na koláč: do velké mísy vsypeme 350 g krupicového cukru, vanilkový cukr, 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny, lžičku citronové šťávy, 0,5 lžičky jedlé sody, 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky. Vše důkladně promícháme, přidáme borůvky s hruškami a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy o průměru přibližně 22 - 24 cm.
-
3
Připravíme si drobenku: do druhé misky vložíme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky, lžíci citronové kůry, 100 g smetanového jogurtu a 50 g polotuhého rozkrájeného másla. Pomocí prstů máslo zapracujeme, až se utvoří hrudky. Drobenku rozprostřeme po celém koláči.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě na 220°C do zlatova přibližně 25 minut.