Makový závin
Suroviny
- 200 g Mák mletý
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka polohrubá
- 100 g Cukr moučkový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 2 dl Mléko plnotučné
- 1 balení Droždí sušené
- 1 polévková lžíce Rum
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Hrozinky
- 3 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 514 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 48 g
- Sodík 61 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 65.6 mg
- Draslík 215.4 mg
- Vláknina 12031.6 mg
- Vitamín A 12031.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 292.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší mísy dáme 2.5 dl vlažného mléka, rozehřáté máslo (100 g), 1 vejce, 500 g polohrubé mouky, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 1 balíček sušeného droždí, 100 g moučkového cukru a 0.5 lžičky soli.
-
2
Důkladně těsto propracujeme. Těsto musí být krásně hladké a nelepit se na stěny mísy. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
-
3
Připravíme makovou náplň. Umeleme mák, svaříme s mlékem, vanilkovým cukrem, rumem a krupicovým cukrem. Necháme ho asi 10 minut vařit za stálého míchání. Potom ho odstavíme z plotny a vmícháme skořicový cukr. Omyjeme hrozinky a necháme je okapat.
-
4
Těsto na vále rozdělíme na 2 díly. Jeden díl rozválíme na plát silný asi 5-7 mm a potřeme 1/2 makové náplně. Posypeme 1/2 hrozinek, přeložíme všechny kraje přes náplň (asi 3-4 cm), a potom těsto zavineme. Stejně tak si připravíme druhý závin.
-
5
Makové záviny dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je kynout asi 1/2 hodiny. Potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C, přibližně 30-40 minut do zlatohněda.
-
6
Makové záviny vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, potom je nakrájíme a posypeme práškovým cukrem s vanilkou.