Ovocný koláč s drobenkou a smetanovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Maliny
  • 320 g Borůvky
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 330 g Ostružiny
  • 120 g Cukr krupice
  • 100 g Mouka polohrubá
  • 100 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Cukr krystal
  • 2.5 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 636 kcal
  • Sacharidy 91 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 133 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 78 g
  • Cholesterol 43 mg
  • Draslík 292.3 mg
  • Vláknina 20729.3 mg
  • Vitamín A 20729.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.6 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a necháme okapat čerstvé lesní ovoce: maliny, borůvky a ostružiny. Do velké pánve dáme 120 g krupicového cukru, skořicový cukr. Směs zahříváme za stálého míchání, až do doby, kdy se rozpustí cukr. Přidáme 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 0.5 lžičky prášku do pečiva a 2 lžíce Maizeny. Vše důkladně promícháme, přidáme ovoce a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy přibližně o průměru 22-24 cm.

  • 2

    Připravíme si drobenku: do druhé misky dáme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, 1 lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky a polotuhé rozkrájené máslo, které pomocí prstů zapracováváme, dokud se neutvoří hrudky. Připravenou drobenku rozprostřeme po celém koláči.

  • 3

    Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C dozlatova přibližně 25 minut.

  • 4

    Uvaříme si smetanovou omáčku.

  • 5

    Do rendlíku se silným dnem dáme máslo a pomalu ho rozehřejeme. Potom přimícháme cukr se smetanou a za stálého míchání při mírném zahřívání rozpustíme cukr. Přidáme vanilkový lusk a omáčku pomalu vaříme 5-7 minut. Vanilkový lusk potom vyjmeme, omáčku odstavíme z plotny.

  • 6

    Koláč rozdělíme na porce, přelijeme smetanovou omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu