Ovocný koláč s drobenkou a smetanovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Maliny
- 320 g Borůvky
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 330 g Ostružiny
- 120 g Cukr krupice
- 100 g Mouka polohrubá
- 100 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Cukr krystal
- 2.5 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 636 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 30 g
- Sodík 133 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 43 mg
- Draslík 292.3 mg
- Vláknina 20729.3 mg
- Vitamín A 20729.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.6 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a necháme okapat čerstvé lesní ovoce: maliny, borůvky a ostružiny. Do velké pánve dáme 120 g krupicového cukru, skořicový cukr. Směs zahříváme za stálého míchání, až do doby, kdy se rozpustí cukr. Přidáme 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 0.5 lžičky prášku do pečiva a 2 lžíce Maizeny. Vše důkladně promícháme, přidáme ovoce a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy přibližně o průměru 22-24 cm.
-
2
Připravíme si drobenku: do druhé misky dáme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, 1 lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky a polotuhé rozkrájené máslo, které pomocí prstů zapracováváme, dokud se neutvoří hrudky. Připravenou drobenku rozprostřeme po celém koláči.
-
3
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C dozlatova přibližně 25 minut.
-
4
Uvaříme si smetanovou omáčku.
-
5
Do rendlíku se silným dnem dáme máslo a pomalu ho rozehřejeme. Potom přimícháme cukr se smetanou a za stálého míchání při mírném zahřívání rozpustíme cukr. Přidáme vanilkový lusk a omáčku pomalu vaříme 5-7 minut. Vanilkový lusk potom vyjmeme, omáčku odstavíme z plotny.
-
6
Koláč rozdělíme na porce, přelijeme smetanovou omáčkou a podáváme.