Boloňská omáčka
Suroviny
- 180 g Anglická slanina
- 150 g Játra kuřecí
- 50 g Máslo čerstvé
- 400 g Hovězí maso mleté
- 125 ml Víno červené
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 250 ml Protlak rajčatový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 38 g
- Sodík 864 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 237 mg
- Draslík 702.8 mg
- Vláknina 3418.5 mg
- Vitamín A 3418.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Část másla rozehřejeme a nakrájenou slaninu orestujeme dozlatova. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a za občasného míchání ještě cca 8min restujeme. Přidáme zbytek másla, rozehřejeme a vložíme mleté maso.
-
2
Necháme je zhnědnout, přidáme nakrájená kuřecí játra a mícháme, dokud játra nezmění barvu. Zalijeme vývarem, vínem, vmícháme protlak a ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
-
3
Přivedeme k varu a pod pokličkou při nízké teplotě asi 2hodiny dusíme. Podle potřeby můžeme dolét vývar.