Fíkové dortíky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 70 g Med včelí
  • 140 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 30 g Cukr moučkový
  • 50 g Hera
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 2 kávová lžička Voda pitná
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 10 ks Fíky čerstvé
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.75 dl Smetana jihočeská zakysaná15%
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 370 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 38 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 55.3 mg
  • Draslík 299.8 mg
  • Vláknina 7430 mg
  • Vitamín A 7430 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.2 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.

  • 2

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku o síle asi 3 mm. Potom z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5-8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny.

  • 4

    (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být naplněno 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.

  • 5

    Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 8-10 minut. Košíčky po vychladnutí pomocí nože opatrně vyjmeme.

  • 6

    Připravíme si krém: sýr Lučinu v míse smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovou příchutí. Elektrickým šlehačem krém vyšleháme dohladka. Postupně přidáváme citronovou kůru, zakysanou smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí. Fíky nakrájíme na kolečka.

  • 7

    Připravíme si medovou glazuru: med dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1-2 lžičky vody a med vymícháme dohladka.

  • 8

    Každý košíček naplníme krémem, ozdobíme kolečky fíku, potřeme je medovou glazurou a po zatuhnutí podáváme.

Komentáře k receptu