Fíkové dortíky
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 70 g Med včelí
- 140 g Sýr Lučina - termizovaný
- 30 g Cukr moučkový
- 50 g Hera
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 2 kávová lžička Voda pitná
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 10 ks Fíky čerstvé
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 0.75 dl Smetana jihočeská zakysaná15%
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 370 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 19 g
- Sodík 38 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 55.3 mg
- Draslík 299.8 mg
- Vláknina 7430 mg
- Vitamín A 7430 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 120 g másla nakrájeného na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
-
2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku o síle asi 3 mm. Potom z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5-8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny.
-
4
(Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být naplněno 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
-
5
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 8-10 minut. Košíčky po vychladnutí pomocí nože opatrně vyjmeme.
-
6
Připravíme si krém: sýr Lučinu v míse smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovou příchutí. Elektrickým šlehačem krém vyšleháme dohladka. Postupně přidáváme citronovou kůru, zakysanou smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí. Fíky nakrájíme na kolečka.
-
7
Připravíme si medovou glazuru: med dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1-2 lžičky vody a med vymícháme dohladka.
-
8
Každý košíček naplníme krémem, ozdobíme kolečky fíku, potřeme je medovou glazurou a po zatuhnutí podáváme.