Džem z mrkve
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 123 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 59 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 30.5 mg
- Vláknina 2981.8 mg
- Vitamín A 2981.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Citróny omyjeme, vymačkáme z nich šťávu a oloupeme je. Kůru a jadérka dáme do plátěného sáčku, který pevně zavážeme. Mrkve umyjeme, oškrábeme a nahrubo nakrouháme nebo pokrájíme.
-
2
Mrkev, citrónovou šťávu, mandle, cukr a plátěný sáček s citróny dáme do varné nádoby, přilijeme trochu vody a za stálého míchání uvedeme do varu. Sáček pak vyjmeme a dobře vymačkáme do směsi. Vaříme ještě asi 15 minut, dokud džem nezhoustne.
-
3
Odstavíme z ohně a necháme džem ve varné nádobě asi 20 minut zchladnout.
-
4
Přidáme brandy a promícháme. Alkohol zde působí jako konzervant.
-
5
Plníme do vypařených sklenic, které uzavřeme, označíme a uložíme v chladu.