Věnec s ořechovou náplní
Suroviny
- 500 g Mouka polohrubá
- 50 g Droždí
- 80 g Cukr krupice
- 120 g Máslo čerstvé
- 200 g Ořechy vlašské
- 80 g Hrozinky
- 60 g Cukr moučkový
- 50 g Piškoty dětské kulaté
- 250 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 6 polévková lžíce Rum
- 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1429 kcal
- Sacharidy 150 g
- Tuky 195 g
- Sodík 493 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 135 g
- Cholesterol 169.4 mg
- Draslík 719 mg
- Vláknina 17244 mg
- Vitamín A 17244 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce připravíme kvásek z rozdrobeného droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a lžíce vlažného mléka. Na vál prosejeme zbylou mouku, cukr, do důlku vlijeme v mléce rozšlehané vejce, vzešlý kvásek a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme a necháme vykynout.
-
2
Vykynuté těsto vyválíme, dobře potřeme rozpuštěným máslem a přeložíme ze všech stran do středu. Opět těsto vyválíme, potřeme máslem a složíme. Tento postup opakujeme třikrát. Poté těsto rozdělíme na tři díly, z nichž utvoříme válečky, mírně je rozválíme, potřeme náplní a zavineme tak, aby náplň nevytekla. Ze všech tří naplněných válečků upleteme cop, stočíme ho do věnce a opatrně spojíme. Věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, alespoň čtvrt hodiny necháme kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě, až věnec zezlátne.
-
3
Náplň připravíme smícháním nastrouhaných ořechů s cukrem, hrozinkami, rumem, smetanou a drcenými piškoty.