Špenátovo-rokfórový koláč
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 428 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 32 g
- Sodík 393 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 67.9 mg
- Draslík 243 mg
- Vláknina 2110.8 mg
- Vitamín A 2110.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.5 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 56.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve nahřejeme troubu na 200 °C. Těsto na vále rozprostřeme a rozválíme, potom přeneseme do máslem vymazané a moukou vysypané kulaté pečicí formy. Těstem opatrně formu vyložíme. Na různých místech propícháme těsto vidličkou, abychom zabránili jeho nafukování během pečení. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
-
2
Do kastrolu vlijeme trochu vody a do ní vložíme opláchnuté listy špenátu. Vaříme asi 4 minuty, než špenát mírně zavadne. Pak ho sundáme z plotny, slijeme vodu, odložíme stranou a necháme vychladnout. Z vystydlých špenátových listů vymačkáme zbytky vody a rozložíme je na upečené těsto. Posypeme strouhaným muškátovým oříškem a pepřem. Navrch rozdrobíme sýr. Nakonec v misce rozšleháme vejce společně se smetanou a koláč zalijeme.
-
3
Vložíme do horké trouby, kde pečeme ještě dalších 30 minut, než se náplň zvedne a lehce zhnědne. Upečený koláč necháme 10 minut odležet, nakrájíme a servírujeme.