Křehký koláč s tvarohem
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hrubá
- 700 g Tvaroh měkký
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 20 g Cukr vanilka
- 200 g Cukr krupice
- 300 g Cukr moučkový
- 40 g Pudinkový prášek - vanilkový
- 20 g Cukr vanilka
- 100 g Rozinky bílé
- 250 g Máslo čerstvé
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Kakao
- 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
- Sacharidy 115 g
- Tuky 29 g
- Sodík 60 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 103.8 mg
- Draslík 189.1 mg
- Vláknina 138 mg
- Vitamín A 138 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto: do mísy vsypeme mouku, kypřicí prášek, cukr, přisypeme vanilkový cukr, kakao, 100 g másla a rukama dobře promícháme.
-
2
Krém: do kastrůlku vlijeme 2 dl mléka, necháme vařit. Do hrníčku vylijeme zbytek mléka (2 dl), v něm rozmícháme vanilkový pudink tak, aby nám nezůstaly hrudky a vylijeme do vařícího mléka, které za stálého míchání vaříme, dokud pudink nezhoustne. Nato hned kastrůlek stáhneme ze sporáku a pudink necháme vychladnout (například v ledničce).
-
3
Tvaroh vložíme do jiné mísy, rozklepneme celé vejce, vsypeme vanilkový cukr, přidáme rozinky, cukr moučku, přimícháme vychladlý pudink, vymačkáme šťávu z pomeranče, vše dobře metličkou promícháme.
-
4
Plech bohatě vymažeme 50 g másla, nasypeme půlku připravené sypké směsi, nahoru nalijeme tvarohový krém, přikryjeme druhou půlkou směsi. Máslo (100 g) pokrájíme na tenké plátky a naskládáme na povrch koláče. Plech s koláčem vložíme do nahřáté trouby, pečeme 40 minut. Koláč je upečený tehdy, když ho propíchneme špejli a ta zůstane čistá, nebude na ní ani nalepené těsto.
-
5
Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout a nakrájíme ho na úhledné čtverce, které pokládáme na dezertní talířky.