Zapečená pohanka se zeleninou
Suroviny
- 150 g Smetana 33% (šlehačka)
- 150 g Sýr Parmezán
- 20 g Strouhanka
- 20 g Pažitka
- 150 g Pohanka
- 20 g Máslo jihočeské
- 100 g Hrášek v mírně slaném nálevu
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Paprika zelená
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Kečup ostrý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 407 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 137 g
- Sodík 598 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 167.2 mg
- Draslík 141.6 mg
- Vláknina 4618.3 mg
- Vitamín A 4618.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce nalijeme horkou vodu, vysypeme pohanku, přiklopíme a necháme nabobtnat. Všechnu zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky, papriku na kolečka. Cibuli, česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno, v pánvi rozehřejeme olej a na něm osmažíme cibuli spolu s česnekem. Přisypeme nakrájenou mrkev, celer, papriku a vše podusíme. Pohanku scedíme, přidáme nasekanou pažitku, vysypeme do pánve, přisypeme hrášek, osolíme, opepříme, přimícháme kečup, dobře promícháme a směs z pánve přeložíme na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný plech.
-
2
Smetanu vylijeme do mísy, rozklepneme celé vejce, rozšleháme, přidáme nastrouhaný parmezán, promícháme a zalijeme směs na plechu, který vložíme do předehřáté trouby a zapékáme tak 30 minut.
-
3
Hotové jídlo krájíme na úhledné porce a pokládáme na talíř.