Americký koláč s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 170 g Cukr třtinový
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 100 g Ořechy pekanové
  • 340 g Sirup cukrový
  • 120 g Hera
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 2 polévková lžíce Sirup javorový
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 805 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 133 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 228.4 mg
  • Draslík 276.4 mg
  • Vláknina 6829.6 mg
  • Vitamín A 6829.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.7 mg
  • Vitamín E 7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky s špetkou soli. 120 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžicí citronové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.

  • 2

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 4

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje plechu a dáme do chladničky.

  • 5

    Mezitím si v míse promícháme třtinový cukr s 2 lžícemi polohrubé mouky, přidáme 3 vejce, cukrový sirup, 30 g rozpuštěného vychladlého másla, 1 sáček vanilkového cukru a 100 g vlašských ořechů. Vše dobře promícháme a toto těsto naneseme na připravené vychlazené těsto. Po celé ploše ozdobně rozložíme 100 g pekanových ořechů.

  • 6

    Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 220°C, pak zmírníme teplotu na 160°C a pečeme 35-45 minut.

  • 7

    Vychladlý koláč nakrájíme, pokapeme javorovým sirupem (2 lžíce) a podáváme.

Komentáře k receptu