Svíčková omáčka
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 60 g Slanina vepřová
- 250 g Vepřové maso libové
- 500 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bobkový list
- 1 kávová lžička Nové koření celé
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Cibule
- 4 ks Mrkev kořen
- 3 ks Petržel kořen
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 410 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 258 g
- Sodík 280 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 77.7 mg
- Draslík 536.3 mg
- Vláknina 13716 mg
- Vitamín A 13716 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 102.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1152 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve očistíme mrkev, celer, petržel a cibuli. Zeleninu, kromě cibule nakrájíme na větší kusy.
-
2
Maso omyjeme nakrájíme na větší kusy a slaninou prošpikujeme.
-
3
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme maso a zeleninu, krátce osmahneme, přisypeme pepř, nové koření, bobkový list, trochu cukru a zalijeme horkou vodou, přidáme ocet a trochu soli.
-
4
Takto necháme na mírném ohni vařit zhruba dvě hodiny.
-
5
Když je maso hotové vyndáme jej.
-
6
Tekutinu přes síto přelijeme do jiného hrnce či nádoby.
-
7
Zachycenou zeleninu a koření dáme stranou, tekutinu vrátíme do hrnce.
-
8
Mrkev, celer a petržel nožem nakrájíme na co nejmenší kousky, ty vrátíme do tekutiny.
-
9
Znovu zahřejeme a přilijeme po troškách smetanu promíchanou s moukou, omáčka se nám zahustí.
-
10
Omáčku stačí ochutit trochou cukru, citrónovou šťávou a popřípadě ještě solí.
-
11
Hotovou omáčku servírujeme z dostatečným množstvím masa, nakrájeného na plátky.