Omáčka pažitková
Suroviny
- 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 kávová lžička Pažitka
- 0.25 kávová lžička Cukr moučkový
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Žemle tuková
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Sůl
- 1 šálek Olej stolní
- 0.5 šálek Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 464 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 46 g
- Sodík 52 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 210.5 mg
- Draslík 51 mg
- Vláknina 2076 mg
- Vitamín A 2076 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu.
-
2
Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme citrónovou šťávou a opět za stálého tření dokapeme zbytek oleje.
-
3
Takto připravenou hmotu můžeme uchovat v lednici vespod i několik dnů, ovšem zakrytou.
-
4
Před konzumováním dochutíme horčicí, cukrem a něco mezi 6 - 8 kapkami worcesterskou omáčkou.
-
5
Pokud je třeba majonézu zředit, použijeme vývar.
-
6
Nebo můžeme majonézu koupit již hotovou.
-
7
Kůrku z žemle si odkrojíme, střídku nakrájíme na plátky a namočíme do mléka. Poté žemli vymačkáme a prolisujeme do misky. Vařený žloutek si prolisujeme k žemli, zakapeme citrónovou šťávou a vmícháme do majonézy.
-
8
Dle chuti přidáme pár kapek worcesterové omáčky a na závěr přimíchíme jemně nasekanou pažitku.
-
9
Omáčku podáváme ke studenému uzenému masu anebo k teplému hovězímu masu.