Jihoafrický chléb se semínky
Suroviny
- 125 g Mouka pšeničná celozrnná
- 375 g Mouka pšeničná hladká
- 300 ml Voda pitná
- 3 kávová lžička Mák - semena
- 3 kávová lžička Sezam - semena
- 3 kávová lžička Slunečnice - semena
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 3 kávová lžička Droždí
- 3 kávová lžička Lněné semínko
- 3 kávová lžička Směs ořechů
- 1 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 484 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 10 g
- Sodík 356 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 0.1 mg
- Draslík 268.6 mg
- Vláknina 12162 mg
- Vitamín A 12162 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme droždí a necháme rozpustit ve 300ml vody, do které vmícháme cukr. Po pěti minutách vmícháme mouku, semínka, nasekané ořechy a sůl. Pořádně promícháme, mělo by vzniknout měkké, ale zároveň lepkavé těsto.
-
2
Těsto pak přeneseme do vymazané formy na chléb a necháme kynout, dokud nebude dosahovat plné formy.
-
3
Pak už jen stačí dát do trouby a nechat 30 minut péct na 200 stupňů a dále 30 minut při teplotě 180 stupňů.
-
4
Po vyklopení z formy chléb ihned potřeme studeným mlékem.