Celozrnné housky
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná celozrnná
- 50 g Proso - obilky
- 50 g Sezam - semena
- 50 g Žito
- 50 g Lněné semínko
- 50 g Ovesné vločky
- 50 g Pohanka
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 350 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Droždí
- 3 kávová lžička Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 400 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 9 g
- Sodík 280 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 0.1 mg
- Draslík 209 mg
- Vláknina 13627.5 mg
- Vitamín A 13627.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme všechna semínka a kromě malé hrsti je dáme na 5 minut vařit. Poté je zcedíme a necháme vodu okapat. Do mísy nasypeme droždí, zalijeme 100ml vlažné vody a necháme ve vodě rozpustit. Přidáme mouku, cereálie, sůl, 2 lžičky oleje a cukr. Vše pořádně promícháme a vyklopíme na pracovní stůl. Tam minimálně pět minut hněteme.
-
2
Těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Necháme 1 hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zhruba zdvojnásobit svůj objem. Poté vše ještě jednou zamícháme, rozdělíme na osm kousků a vytvarujeme housky. Housky přeneseme na vymazaný plech a přehodíme přes ně opět utěrku. Necháme zhruba 30 minut dokynout.
-
3
Před vložením do trouby ještě potřeme mlékem a posypeme trochou semínkové směsi. Pak už jen stačí dát do trouby a péct 40 minut na 200 stupňů.