Žebra s pikantní omáčkou BBQ

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 ml Ocet jablečný
  • 500 ml Kečup
  • 2 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
  • 1 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 2 kávová lžička Paprika mletá uzená
  • 1 kávová lžička Sůl kouřová
  • 4 stroužek Česnek
  • 1.5 kg Vepřová žebra
  • 3 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 3 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 862 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 964 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 202.5 mg
  • Draslík 644.8 mg
  • Vláknina 1559.5 mg
  • Vitamín A 1559.5 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve si připravíme přísady na lák a sice 125ml červeného vinného octa, 1 lžičku soli, 2 lžičky celého barevného pepře, 1 lžíci krupicového cukru a 1 sušenou chilli papričku. Tyto přísady, žebra a 2 litry vody dáme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme asi 40 minut, až je maso měkké. Žebra vyjmeme a necháme vychladnout; lák se již k ničemu nehodí a proto ho vylijeme.

  • 2

    Žebra nejprve potřeme pikantní omáčkou BBQ a grilujeme z obou stran nad dřevěným uhlím. Pokud je omáčka zkaramelizovaná, pozor aby se nespálila, jsou žebra hotová.

  • 3

    Pikantní omáčku BBQ připravíme následovně: smícháme 3 lžíce tmavého třtinového cukru, 3 lžíce medu, 60ml jablečného nebo bílého vinného octa, 1 lžíci tmavého rumu, 2 lžíce worcesterské omáčky, 2 lžičky mleté uzené (sladké) papriky, 1 lžičku mletého chilli, 2 lžičky čerstvě mletého pepře, 4 stroužky drceného česneku, půl lžičky mletého nového koření a 1 lžičku uzené neboli kouřové soli. Vaříme na středním plameni za stálého míchání asi 5 minut, potom vmícháme 500ml kečupu a necháme bublat 20-30 minut na ztlumeném plameni za občasného míchání. Po ochutnání případně dosolíme kouřovou solí. Omáčku lze ihned použít nebo ji můžeme skladovat až 3 měsíce v chladničce uzavřenou ve skleničce.

Komentáře k receptu