Žebra s pikantní omáčkou BBQ
Suroviny
- 60 ml Ocet jablečný
- 500 ml Kečup
- 2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 2 kávová lžička Paprika mletá uzená
- 1 kávová lžička Sůl kouřová
- 4 stroužek Česnek
- 1.5 kg Vepřová žebra
- 3 polévková lžíce Cukr třtinový
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 862 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 59 g
- Sodík 964 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 202.5 mg
- Draslík 644.8 mg
- Vláknina 1559.5 mg
- Vitamín A 1559.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme přísady na lák a sice 125ml červeného vinného octa, 1 lžičku soli, 2 lžičky celého barevného pepře, 1 lžíci krupicového cukru a 1 sušenou chilli papričku. Tyto přísady, žebra a 2 litry vody dáme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme asi 40 minut, až je maso měkké. Žebra vyjmeme a necháme vychladnout; lák se již k ničemu nehodí a proto ho vylijeme.
-
2
Žebra nejprve potřeme pikantní omáčkou BBQ a grilujeme z obou stran nad dřevěným uhlím. Pokud je omáčka zkaramelizovaná, pozor aby se nespálila, jsou žebra hotová.
-
3
Pikantní omáčku BBQ připravíme následovně: smícháme 3 lžíce tmavého třtinového cukru, 3 lžíce medu, 60ml jablečného nebo bílého vinného octa, 1 lžíci tmavého rumu, 2 lžíce worcesterské omáčky, 2 lžičky mleté uzené (sladké) papriky, 1 lžičku mletého chilli, 2 lžičky čerstvě mletého pepře, 4 stroužky drceného česneku, půl lžičky mletého nového koření a 1 lžičku uzené neboli kouřové soli. Vaříme na středním plameni za stálého míchání asi 5 minut, potom vmícháme 500ml kečupu a necháme bublat 20-30 minut na ztlumeném plameni za občasného míchání. Po ochutnání případně dosolíme kouřovou solí. Omáčku lze ihned použít nebo ji můžeme skladovat až 3 měsíce v chladničce uzavřenou ve skleničce.