Fazolová polévka od babičky
Suroviny
- 30 g Celer bulvový
- 50 g Cibule
- 30 g Kapusta hlávková
- 30 g Kedlubna
- 30 g Květák
- 40 g Máslo čerstvé
- 50 g Mrkev kořen
- 8 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 30 g Petržel kořen
- 150 g Uzené maso vařené
- 200 g Fazole
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 1200 ml Voda pitná
- 40 ml Ocet vinný
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 535 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 31 g
- Sodík 809 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 166.3 mg
- Vláknina 3152.5 mg
- Vitamín A 3152.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem namočené fazole osolíme a vaříme ve stejné vodě, ve které se máčely.
-
2
Mrkev, celer, petržel, česnek, kousek kedlubny, květák, cibuli a kapustu vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme 20 minut doměkka.
-
3
Zeleninu ve vodě rozmixujeme, přisypeme scezené fazole, přilijeme ocet a přivedeme k varu.
-
4
Z másla a mouky usmažíme jíšku, přidáme kostičky uzeného masa nebo klobásy, osmahneme a opatrně přilijeme do polévky. Promícháme, povaříme a odstavíme.