Pekařský řízek
Suroviny
- 1000 g Vepřový bok
- 130 g Vepřová uzená plec
- 60 g Máslo čerstvé
- 20 g Petržel - nať
- 20 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 50 g Tuk
- 80 g Vejce slepičí
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 15 g Sardelová pasta
- 80 g Žemle tuková
- 100 ml Víno bílé
- 700 ml Voda pitná
- 60 ml Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 701 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 66 g
- Sodík 944 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 126.2 mg
- Draslík 220.5 mg
- Vláknina 536 mg
- Vitamín A 536 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřový bůček opláchneme, zbavíme kostí a kůže a nakrájíme jej na plátky.
-
2
Plátky doširoka naklepeme a potřeme směsí syrového masa z uzené plece umletého spolu s žemlí vlhčenou v mléce, promíchanou s vyšlehaným máslem a vejci, sardelovou pastou a sekanou petrželovou natí. Směs osolíme a opepříme.
-
3
Plátky masa přeložíme na polovinu, aby vznikl tvar silnějších řízků. Naskládáme je do pekáče vymazaného tukem, mírně je osolíme, poprášíme moukou a prudce zapečeme. Podlijeme vodou a za občasného přelévání výpekem doměkka upečeme.
-
4
Nakonec řízky vyjmeme, šťávu přisolíme, přilijeme víno, převaříme a šťávu přecedíme na řízky.