Boloňské špagety s vepřovým a hovězím masem
Suroviny
- 75 g Anglická slanina
- 50 g Sýr Parmezán
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Vepřové maso mleté
- 200 g Hovězí maso mleté
- 400 g Špagety
- 100 ml Mléko polotučné
- 100 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Oregano čerstvé
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1.5 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 844 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 30 g
- Sodík 645 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 90.8 mg
- Draslík 662.7 mg
- Vláknina 5559.8 mg
- Vitamín A 5559.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek můžeme také nakrájet nebo ho prolisujeme. Očistíme mrkev a celer, omyjeme a obojí nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olivový olej na němž vyškvaříme slaninu. Následně ke slanině přidáme zeleninu a mleté maso. Směs dobře promícháme a za stálého míchání opékáme.
-
2
Směs na pánvi podlijeme červeným vínem a vše vaříme na mírném ohni, dokud se tekutina nevyvaří. Omáčku dochutíme solí a pepřem, přidáme mléko a povaříme do zhoustnutí. Poté přidáme čerstvě nasekané oregano, cukr a rajčata, vše zamícháme a při mírné teplotě vaříme asi 30 minut.
-
3
Špagety uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu, scedíme a necháme okapat. Parmezán nadrobno nastrouháme. Špagety naporcujeme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme nastrouhaným parmezánem a ihned podáváme.