Agrární dort s citronovou polevou
Suroviny
- 100 g Čokoláda hořká
- 120 g Mandle
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Strouhanka
- 150 g Cukr moučkový
- 250 g Cukr moučkový
- 30 g Pomerančová kůra
- 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
- 1 ks Citrony
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Hřebíček
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 679 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 27 g
- Sodík 224 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 96 g
- Cholesterol 375.5 mg
- Draslík 394.5 mg
- Vláknina 11226 mg
- Vitamín A 11226 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.6 mg
- Vitamín E 6.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme cukr se žloutky a třeme cca 30 minut. Přidáme nastrouhané mandle, strouhanku, nadrobno nasekanou pomerančovou kůru naloženou v cukru, tlučenou skořici a hřebíček, citronovou šťávu, strouhanou kůru z citronu a změklou čokoládu. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
-
2
Těsto rozetřeme do vymazané a moukou vysypané formy a v mírně vyhřáté troubě pečeme cca 45-60 minut. Hotový dort necháme vychladnout a přelijeme citronovou polevou.
-
3
Na polevu umícháme do hladké směsi cukr s horkou vodou, 2 kapkami červeného bretonu a šťávou vymačkanou z citronu.