Červené zelí po italsku
Suroviny
- 40 g Slanina vepřová
- 125 g Cukr krupice
- 250 g Cibule
- 150 g Jablka
- 60 g Rozinky tmavé
- 3 g Skořice mletá
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 250 ml Víno červené
- 3 špetka Muškátový oříšek
- 1 kg Zelí hlávkové červené
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 324 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 5 g
- Sodík 514 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 5.4 mg
- Draslík 684.6 mg
- Vláknina 12270.1 mg
- Vitamín A 12270.1 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 119.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi rozpálíme slunečnicový olej, vložíme kostičky slaniny a vyškvařujeme dokřupava.
-
2
Přidáme cukr a krátce 1-2 minuty mícháme, až cukr zezlátne.
-
3
Vložíme nasekanou cibuli, nakrájené zelí, nakrájené jablko a zamícháme.
-
4
Vlijeme víno a polovinu octa, pak přidáme rozinky, kmín,
-
5
skořici, muškátový oříšek a podle chuti sůl a pepř. Zakryjeme a mírně podusíme 30 minut, nebo až je zelí měkké, ale pevné. Někdy je zelí třeba ještě při dušení podlít.
-
6
Podle chuti vmícháme zbývající cukr a ocet, prohřejeme a podáváme jako přílohu.