Dalamánky ze smetany
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 406 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 22 g
- Sodík 219 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 125.6 mg
- Draslík 109.1 mg
- Vláknina 180 mg
- Vitamín A 180 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrníčku zahřejeme 2 dl vody, nadrobíme droždí, cukr a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy vysypeme mouku, rum, rozklepneme celé vejce, sůl, vylijeme smetanu, olej, kvásek a vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynou na teplém místě 60 minut. Vykynuté těsto vysypeme na moukou posypaný vál a rukama prohněteme, vypracujeme těsto, které se nelepí na ruce, válečkem rozválíme a tvoříme pěkné bochánky, které hned skládáme na moukou vysypaný plech. Tupým koncem nože každý bochánek uprostřed nařízneme, odložíme na teplé místo 30 minut vykynout. Do 1 dl vody dáme sůl, rozmícháme, metličkou potřeme každý bochánek zvlášť a vložíme do nahřáté trouby, kde pečeme přibližně 40 minut. Je potřebné sledovat proces pečení, každá trouba peče jinak. Po dobu pečení bochánky potřeme ještě dvakrát solenou vodou.