Anglický tmavý chléb
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 475 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 5 g
- Sodík 306 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 3 mg
- Draslík 193.8 mg
- Vláknina 23055 mg
- Vitamín A 23055 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nasypeme droždí do mísy a zalijeme ho 150 ml vlažné vody. Droždí necháme v míse rozpustit a poté přidáme melasu. Počkáme 10 minut a nalijeme zbytek vody. Do mísy pak přidáme mouku a špetku soli a vše pořádně zamícháme v těsto.
-
2
Vymažeme si formu na půlkilový chléb a dáme ho nahřát do trouby předehřáté na 120 stupňů na deset minut. Formu vyndáme a vložíme do ni těsto, které necháme uvnitř formy cca půl hodiny kynout. Pak by mělo těsto dosahovat zhruba jeden centimetr nad okraj formy.
-
3
Chléb poté pečeme 45 minut na 200 stupňů. Bochník vyklopíme na plech, otočíme ho a vrátíme na 10 minut do trouby.