Polévka s hrachem a zvěřinou
Suroviny
- 50 g Houby sušené
- 500 g Kančí plec
- 30 g Paprika mletá sladká
- 300 g Hrách loupaný
- 600 ml Voda pitná
- 100 ml Voda pitná
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 3 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 406 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 11 g
- Sodík 358 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 8 mg
- Draslík 457.9 mg
- Vláknina 10752.4 mg
- Vitamín A 10752.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.1 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrách necháme namočený přes noc ve vodě, poté ho uvaříme doměkka, scedíme a přepasírujeme. Usušené houby namočíme, poté udusíme, scedíme a pokrájíme. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme, maso nakrájíme na kostičky.
-
2
Na sádle zpěníme cibuli, vmícháme maso a restujeme. Poté přidáme mletou papriku, pepř, promícháme, přilijeme vývar a pomalu vaříme, až je maso měkké.
-
3
V silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, zašleháme do ní postupně vývar a povaříme zhruba čtvrt hodiny, vývar občas promícháme od dna, aby se nepřichytil. Do vývaru přidáme česnek, prolisovaný hrách, přilijeme maso s vývarem, houby, sůl a majoránku. Polévku ještě asi lehce provaříme.