Hovězí polévka s rýží a ředkví

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Rýže dlouhozrnná
  • 200 g Hovězí maso přední
  • 7 g Cibule
  • 6 g Omáčka sojová světlá
  • 80 g Kapradí
  • 80 g Zvonek kořen
  • 4 ml Olej stolní
  • 6 ml Olej sezamový
  • 1 kávová lžička Omáčka sójová
  • 0.5 kávová lžička Omáčka sójová
  • 1 kávová lžička Česnek
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cibule
  • 1 kávová lžička Česnek
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3.5 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 451 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 727 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 31.6 mg
  • Draslík 185.3 mg
  • Vláknina 307.5 mg
  • Vitamín A 307.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži namočíme na 30 minut, poté ji necháme na sítku okapat. Maso opláchneme pod tekoucí vodou, v hrnci s vodou i s oloupanou ředkví přivedeme k varu. Následně vaříme na mírném ohni ještě dalších 20 minut. Poté ředkev vyjmeme, samotné maso povaříme ještě dalších 40 minut. Vychladlý vývar scedíme přez bavlněnou utěrku. Kapradí nakrájíme na kousky asi 5 cm dlouhé, kořen zvonku opláchneme, oloupáme a pokrájíme na 6 cm dlouhé proužky, které prosolíme a namočíme do vody. Po několika minutách vodu ze zvonkových nudliček vymačkáme. Sójové klíčky opláchneme, případně okrojíme špatné konce. Přísady obou kořenících omáček smícháme.

  • 2

    Uvařenou okapanou rýži vaříme ve vodě ještě další 4 minuty, poté ještě další 3 minuty na mírnějším ohni. Když rýže nabobtná, vaříme dalších 10 minut. Uvařené maso i ředkev rozkrájíme na kousky o rozměrech 3 x 2,5cm a zalijeme je kořenicí omáčkou.

  • 3

    Kousky kapradí i kořene zvonku vsypeme na pánev a orestujeme v oleji. Na orestované kousky zvonku i kapradí vsypeme očištěné sójové klíčky, zalijeme vodou, ochutíme solí a přivedeme směs k varu, po třech minutách varu přidáme do polévky kořenící omáčku, zalijeme zcezeným vývarem, vsypeme okořeněné kousky masa, kousky kapradí, nudličky zvonku, sójové klíčky, povaříme dalších 10 minut. Nakonec přilijeme světlou sójovou omáčku a chvíli provaříme. Polévku podváme teplou tak, že do servírovacích misek urovnáme rýži, tu následně zalijeme polévkou.

Komentáře k receptu