Hovězí polévka s rýží a ředkví
Suroviny
- 300 g Rýže dlouhozrnná
- 200 g Hovězí maso přední
- 7 g Cibule
- 6 g Omáčka sojová světlá
- 80 g Kapradí
- 80 g Zvonek kořen
- 4 ml Olej stolní
- 6 ml Olej sezamový
- 1 kávová lžička Omáčka sójová
- 0.5 kávová lžička Omáčka sójová
- 1 kávová lžička Česnek
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cibule
- 1 kávová lžička Česnek
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3.5 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 7 g
- Sodík 727 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 31.6 mg
- Draslík 185.3 mg
- Vláknina 307.5 mg
- Vitamín A 307.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži namočíme na 30 minut, poté ji necháme na sítku okapat. Maso opláchneme pod tekoucí vodou, v hrnci s vodou i s oloupanou ředkví přivedeme k varu. Následně vaříme na mírném ohni ještě dalších 20 minut. Poté ředkev vyjmeme, samotné maso povaříme ještě dalších 40 minut. Vychladlý vývar scedíme přez bavlněnou utěrku. Kapradí nakrájíme na kousky asi 5 cm dlouhé, kořen zvonku opláchneme, oloupáme a pokrájíme na 6 cm dlouhé proužky, které prosolíme a namočíme do vody. Po několika minutách vodu ze zvonkových nudliček vymačkáme. Sójové klíčky opláchneme, případně okrojíme špatné konce. Přísady obou kořenících omáček smícháme.
-
2
Uvařenou okapanou rýži vaříme ve vodě ještě další 4 minuty, poté ještě další 3 minuty na mírnějším ohni. Když rýže nabobtná, vaříme dalších 10 minut. Uvařené maso i ředkev rozkrájíme na kousky o rozměrech 3 x 2,5cm a zalijeme je kořenicí omáčkou.
-
3
Kousky kapradí i kořene zvonku vsypeme na pánev a orestujeme v oleji. Na orestované kousky zvonku i kapradí vsypeme očištěné sójové klíčky, zalijeme vodou, ochutíme solí a přivedeme směs k varu, po třech minutách varu přidáme do polévky kořenící omáčku, zalijeme zcezeným vývarem, vsypeme okořeněné kousky masa, kousky kapradí, nudličky zvonku, sójové klíčky, povaříme dalších 10 minut. Nakonec přilijeme světlou sójovou omáčku a chvíli provaříme. Polévku podváme teplou tak, že do servírovacích misek urovnáme rýži, tu následně zalijeme polévkou.