Květákovo - brokolicový gratin

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Sýr Eidam cihla 45%
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 625 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Brokolice
  • 0.5 ks Květák
  • 1 hrst Strouhanka
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 402 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 617 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 60 mg
  • Draslík 578 mg
  • Vláknina 8548.2 mg
  • Vitamín A 8548.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 114.5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jednotlivé růžičky brokolice a květáku povaříme asi 6-8minut ve vodě a scedíme.

  • 2

    Troubu předehřejeme na 180C.

  • 3

    Oválnou zapékací mísu vymažeme máslem a vložíme květák a brokolici.

  • 4

    V kastrolu rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Odstavíme a za stálého míchání přiléváme mléko. Poté ještě asi 3min povaříme. Ochutíme solí, pepřem a zalijeme zeleninu v míse.

  • 5

    Oba sýry nastrouháme, promícháme se strouhankou a brokolici s květákem posypeme. Pečeme 20-30min až povrch zezlátne.

  • 6

    Podávat můžeme i jako přílohu.

Komentáře k receptu