Jehněčí musaka s lilkem
Suroviny
- 550 g Lilek
- 750 g Jehněčí maso
- 450 g Cibule
- 45 g Mouka pšeničná hladká
- 45 g Mouka pšeničná hladká
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 20 g Petržel - nať
- 45 g Máslo čerstvé
- 125 g Sýr Gruyére
- 15 g Hořčice
- 3 g Muškátový oříšek
- 500 ml Passata (drcená rajčata)
- 150 ml Víno červené
- 15 ml Olej olivový
- 450 ml Mléko polotučné
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Oregano sušené
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 535 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 30 g
- Sodík 374 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 154.5 mg
- Draslík 369.8 mg
- Vláknina 10649.7 mg
- Vitamín A 10649.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1026.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilek nakrájíme na kolečka, dáme do cedníku, hojně osolíme a necháme 30 minut stát.
-
2
Do pánve vložíme mleté maso a zvolna je zahříváme, aby se rozpustil lůj. Zvýšíme žár, maso mícháme a smažíme, až zhnědne. Lžící sebereme přebytečný tuk.
-
3
Přidáme nasekanou cibuli, drcený česnek a smažíme je, až změknou. Zasypeme moukou, mícháme a 1 minutu ji necháme osmahnout. Přidáme kečup, víno, rajský protlak, oregano, podle chuti sůl a pepř. Zakryjeme a 20 minut podusíme.
-
4
Lilek propláchneme a osušíme. Položíme je na grilovací rošt a potřeme olejem. Grilujeme 5-6 minut z obou stran 10 cm pod horkým grilem.
-
5
Omáčka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, mícháme a 2 minuty necháme osmahnout. Postupně přiléváme mléko. Průběžně promícháváme omáčku a vaříme asi 10 minut. Přidáme sýr, hořčici, muškátový oříšek, podle chuti sůl a pepř. Necháme mírně vychladnout a zašleháme vejce.
-
6
Do zapékací mísy rozprostřeme polovinu masové směsi, na ni narovnáme polovinu plátků lilku. Totéž opakujeme se zbylým masem a lilky. Na závěr vše zalijeme sýrovou omáčkou a 45 minut dozlatova zapékáme
-
7
v předehřáté troubě při 180 °C.