Dvoubarevný koláč
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hrubá
- 150 g Cukr krupice
- 250 g Mouka polohrubá
- 100 g Cukr moučkový
- 40 g Kakao
- 250 ml Mléko polotučné
- 50 ml Citronová šťáva
- 20 ml Olej rostlinný
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 200 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 6 g
- Sodík 15 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 23.6 mg
- Draslík 116.8 mg
- Vláknina 1391.2 mg
- Vitamín A 1391.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto: Máslo ušleháme s vejcem a cukrem, postupně přilijeme mléko a přisypeme mouku, těsto vyšleháme a nakonec vmícháme kypřící prášek. Polovinu těsta vlijeme do olejem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče a rozetřeme. Do druhé poloviny těsta důkladně vmícháme kakao a nalijeme rovnoměrně na světlé těsto. Pečeme asi půl hodiny ve středně vyhřáté troubě.
-
2
Než se koláč upeče, vyšleháme z bílků, moučkového cukru a citronové šťávy polevu, kterou rozetřeme na hotový koláč. Podáváme nakrájené na kostky, aby vynikla barevnost koláče.