Koláč s fíky
Suroviny
- 100 g Fíky čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Mouka pšeničná hrubá
- 80 g Ořechy vlašské
- 40 g Cukr krupice
- 50 g Cukr moučkový
- 100 g Hera
- 750 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 30 ml Rum
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Puding-vanilkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1040 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 72 g
- Sodík 26 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 198.1 mg
- Draslík 191.2 mg
- Vláknina 9767.5 mg
- Vitamín A 9767.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20 mg
- Vitamín E 5.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme hladkou mouku, Heru, mleté ořechy, moučkový cukr, žloutek a vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odležet v chladu. Fíky omyjeme a pokrájíme na kousky.
-
2
Těsto vyválíme přes potravinářskou fólii a vyložíme jím kulatou dortovou formu, vymazanou 30g másla a vysypanou moukou. Překryjeme papírem na pečení a zatížíme luštěninami. Pečeme při 150°C cca 15 minut. Poté vyjmeme z trouby, odstraníme luštěniny a necháme vychladnout.
-
3
Mléko smícháme s pudinkem a cukrem a uvedeme k varu. Povaříme 2 minuty, poté odstavíme a vmícháme rum, máslo a citronovou kůru. Vše vyšleháme do hladkého krému, kterým naplníme korpus a necháme vychladnout. Smetanu vyšleháme a potřeme jí koláč, navrch dáme kousky fíků a servírujeme.