Špagety se sýrovou omáčkou a hříbky
Suroviny
- 200 g Brokolice
- 50 g Sýr Čedar - tavený
- 400 g Špagety, Makarony
- 200 g Žampiony čerstvé
- 220 g Hříbky čerstvé
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Hřebíček
- 3.5 l Voda pitná
- 2.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Bujón zlatý zeleninový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
- 3 polévková lžíce Sýr Čedar
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 855 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 44 g
- Sodík 604 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 82 g
- Cholesterol 96.6 mg
- Draslík 797.3 mg
- Vláknina 10814 mg
- Vitamín A 10814 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.9 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hříbky a žampiony očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Omytou brokolici rozdělíme na menší růžičky.
-
2
Ve větším hrnci si přivedeme k varu 2.4 litru s 1-2 lžičkami soli, ve které uvaříme podle návodu špagety. Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou, vrátíme zpět do hrnce, pokapeme olivovým olejem, zakryjeme a uchováme v teple.
-
3
V druhém hrnci si uvaříme 1 litr vody s 0.5 lžičkou soli a hřebíčkem. Když se začne vařit, dáme do ní růžičky brokolice, povaříme ji přibližně 3 minut, scedíme a necháme odkapat.
-
4
V hrnci si rozpálíme slunečnicový olej s máslem a hříbky restujeme 2-3 minuty. Pak je osolíme, opepříme, zalijeme v 1 dl vody rozmíchaným zeleninovým bujónem a pomalu vaříme 2-4 minuty. Přimícháme smetanu, ve které jsme si rozmíchali dohladka tavený sýr a přidáme nastrouhaný sýr Čedar s Ementálem. Za stálého míchání pomalu vaříme 3-5 minut, až se nám sýr rozpustí a omáčka zhoustne. Podle chuti dosolíme a přimícháme citronovou šťávu.
-
5
Na talíře rozdělíme porce těstovin a zalijeme je sýrovou omáčkou s houbami. Ozdobíme uvařenou brokolicí a podáváme.