Španělské masové kuličky
Suroviny
- 75 g Petržel - nať
- 500 g Telecí maso mleté
- 50 ml Mléko polotučné
- 200 ml Víno červené
- 250 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 861 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 75 g
- Sodík 374 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 165.1 mg
- Draslík 679.2 mg
- Vláknina 2946.3 mg
- Vitamín A 2946.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37 mg
- Vitamín E 25.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme mleté maso s nasekaným česnekem a petrželkou. Osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a promícháme.
-
2
Strouhanku v misce přelijeme mlékem a necháme nasáknout.
-
3
V kastrole nebo ve velké pánvi na rozehřátém olivovém oleji smažíme za stálého míchání oloupanou, nasekanou cibuli 4-5 minut. Poprášíme trochou mouky a smažíme ještě 1 minutu. Přilijeme víno, osolíme, opepříme a zvolna povaříme 15 minut do zhoustnutí. Omáčku přecedíme, nalijeme do pánve a chvíli povaříme.
-
4
Ze strouhanky vymačkáme přebytečné mléko a vmícháme ji do masové směsi spolu s rozšlehaným vejcem a 3 lžícemi omáčky. Propracujeme a tvarujeme malé kuličky, které poprášíme zbylou moukou.
-
5
V pánvi na rozehřátém slunečnicovém oleji smažíme kuličky po všech stranách asi 5 minut. Vyjmeme je na papírovou utěrku.
-
6
Nakonec kuličky vložíme do omáčky a prohříváme 20 minut.
-
7
Podáváme teplé, přelité omáčkou. Můžeme doplnit čerstvým chlebem nebo šťouchanými bramborami.