Perníkový košíček
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 250 g Med včelí
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Mouka žitná
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Hřebíček
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Anýz mletý
- 1 špetka Amonium
- 0.125 kg Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 7 g
- Sodík 30 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 85.8 mg
- Draslík 50 mg
- Vláknina 3281.9 mg
- Vitamín A 3281.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Včelí med povaříme a necháme vychladnout. Poté do něj nasypeme žitnou mouku, přidáme vejce a cukr a vypracujeme těsto. Na chladném místě necháme odpočinout do druhého dne.
-
2
Do odleželého těsta vmícháme amonium, strouhanou citronovou kůru, tlučený anýz, skořici a hřebíček. Přisypeme mouku tak, aby těsto bylo husté, a důkladně propracujeme.
-
3
Z těsta nakrájíme malé kousky, z těch vyválíme válečky, polovinu jich složíme na obrácenou plechovou misku, kterou předem potřeme máslem a posypeme moukou. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Ze zbytku těsta upleteme z tenkých válečků věneček, položíme vedle košíčku, rovněž potřeme. V rozehřáté troubě vše upečeme dozlatova.
-
4
Necháme vychladnout, odstraníme misku, na okraj přivážeme stužkami upečený věneček.