Perníková chaloupka medová
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 500 g Cukr moučkový
- 420 g Cukr moučkový
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.25 ks Citrony
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Hřebíček
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Anýz mletý
- 80 špetka Amonium
- 1 kg Med včelí
- 1 kg Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kg Mouka žitná bílá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1239 kcal
- Sacharidy 277 g
- Tuky 7 g
- Sodík 72 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 152 g
- Cholesterol 124.7 mg
- Draslík 104 mg
- Vláknina 23728 mg
- Vitamín A 23728 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Včelí med povaříme a necháme vychladnout. Poté do něj nasypeme žitnou mouku, přidáme vejce a cukr a vypracujeme těsto. Na chladném místě necháme odpočinout do druhého dne.
-
2
Do odleželého těsta vmícháme amonium, strouhanou citronovou kůru, tlučený anýz, skořici a hřebíček. Přisypeme hladkou mouku tak, aby těsto bylo husté, a důkladně propracujeme.
-
3
Těsto vyválíme a nožem vykrájíme podle střihu na chaloupku. Rozložíme na vymazaný nebo povoskovaný plech, potřeme vajíčkem a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
-
4
Ze zbylého těsta vykrájíme plot z pásků a postavičky, jako kočku nebo čarodějnici, a různé další tvary. Rovněž upečeme, slepíme a dozdobíme bílkovou polevou.
-
5
Na polevu umícháme do husté směsi bílky s cukrem a citronovou šťávou.