Hovězí jazyk v aspiku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 280 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 280 g Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 l Voda pitná
  • 2.5 kg Vepřový jazyk uzený
  • 1 polévková lžíce Želatina
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 705 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 2629 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 322.5 mg
  • Draslík 491.2 mg
  • Vláknina 978.3 mg
  • Vitamín A 978.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce vložíme jazyk, zalijeme studenou vodou, přidáme bobkový list a cibuli, přivedeme k varu a 3-4 hodiny jej velmi zvolna doměkka povaříme. Po 2 hodinách ochutnáme vodu, je-li příliš slaná, vyměníme ji. Vývar nevyléváme, jazyk vyndáme z hrnce a necháme částečně zchladnout. Jazyk oloupeme, podélně rozřízneme napůl.

  • 2

    3 polévkové lžíce vody v malé misce promícháme se želatinou. Necháme asi 3 minuty stát, až želatina nabobtná. Misku postavíme do hrnce se zvolna se vařící vodou a 3 minuty želatinu necháme rozpouštět.

  • 3

    K želatině přilijeme 150 ml vývaru z jazyka a zamícháme.

  • 4

    Jazyk urovnáme do formy, jednu polovinu řezem nahoru, druhou řezem dolů a zalijeme jej želatinou. Přikryjeme fólií a dáme na noc do chladničky.

  • 5

    Před podáváním nakrájíme jazyk na tenké plátky.

Komentáře k receptu