Mexické hovězí žebírka
Suroviny
- 450 g Cibule
- 5 g Sůl
- 3 g Zázvor mletý
- 3 g Pepř cayenský
- 250 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 750 ml Omáčka k masu mexická
- 40 ml Šťáva citrónová
- 2 kávová lžička Kmín mletý
- 5 stroužek Česnek
- 1.5 kg Hovězí žebra
- 3 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Omáčka pikantní worcesterová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1020 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 72 g
- Sodík 543 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 177.5 mg
- Draslík 832.8 mg
- Vláknina 3475.7 mg
- Vitamín A 3475.7 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na marinádu smícháme mexickou omáčku, světlé pivo, citronovou šťávu, worcesterskou omáčku, nakrájenou cibuli, drcený česnek, hnědý cukr, kmín a zázvor. Maso vložíme do marinády, několikrát je obrátíme, volně přikryjeme a necháme 1-2 dny v chladničce marinovat.
-
2
Maso z marinády vyndáme, marinádu uchováme, maso osušíme papírovými ubrousky.
-
3
V pekáči rozpálíme olej a maso na něm dohněda smažíme ze všech stran.
-
4
Pokud užíváme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Přilijeme marinádu, přikryjeme a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C, až maso změkne. Podle potřeby maso během úpravy podléváme teplou vodou. Teploměr by měl ukazovat 75°C (propečené maso).
-
5
Pekáč vyjmeme z trouby a necháme 15-20 minut stát. Maso nakrájíme na plátky. Šťávu okořeníme cayenským pepřem, případně solí a prohřejeme ji. Maso narovnáme na mísu a zalijeme šťávou.