Srnčí na víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 200 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 160 g Cibule
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 220 g Mrkev kořen
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 10 g Petržel - nať
  • 5 g Jalovec
  • 10 g Citronová kůra
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 5 g Pepř černý celý
  • 25 g Želé rybízové
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 10 g Pomerančová kůra
  • 40 ml Olej olivový
  • 300 ml Víno červené
  • 300 ml Vývar z hovězích kostí
  • 40 ml Olej slunečnicový
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 kg Srnčí maso
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 631 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 129 g
  • Sodík 785 mg
  • Bílkoviny 70 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 160.2 mg
  • Draslík 1501.1 mg
  • Vláknina 6842.8 mg
  • Vitamín A 6842.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.7 mg
  • Vitamín E 3.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na marinádu smícháme víno, pomerančovou a citronovou kůru, kuličky jalovce, pepře, drcený česnek, tymián a petržel. Srnčí v marinádě

  • 2

    obalíme a necháme je 2-3 dny v chladničce marinovat, občas maso obrátíme.

  • 3

    Maso vyndáme z marinády a osušíme, marinádu přecedíme a uchováme.

  • 4

    V hlubokém pekáči rozehřejeme máslo s olejem. Když začne máslo

  • 5

    pěnit, přidáme srnčí a zprudka je 5 minut smažíme. Ze všech stran opečené maso z pekáče vyndáme.

  • 6

    Pekáč dáme na mírnější oheň, přidáme do něj nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Přikryjeme a velmi zvolna 10 minut smažíme. Na vrstvy zeleniny vložíme srnčí, přilijeme vývar, scezenou marinádu, podle chuti sůl, pepř a přivedeme k varu. Přikryjeme vrstvou nepropustného papíru, přes něj dáme pokličku a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C, až maso změkne. Srnčí můžeme dusit i na sporáku.

  • 7

    Maso vyjmeme a udržujeme teplé. Šťávu z pekáče přecedíme. Přidáme rybízové želé a povaříme, až je omáčka hladká. Srnčí nakrájíme na plátky, klademe na nahřáté talíře. Přelijeme omáčkou a servírujeme.

Komentáře k receptu