Srnčí na víně
Suroviny
- 160 g Cibule
- 30 g Máslo čerstvé
- 220 g Mrkev kořen
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 10 g Petržel - nať
- 5 g Jalovec
- 10 g Citronová kůra
- 100 g Celer řapíkatý
- 5 g Pepř černý celý
- 25 g Želé rybízové
- 10 g Tymián čerstvý
- 10 g Pomerančová kůra
- 40 ml Olej olivový
- 300 ml Víno červené
- 300 ml Vývar z hovězích kostí
- 40 ml Olej slunečnicový
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 kg Srnčí maso
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 631 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 129 g
- Sodík 785 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 160.2 mg
- Draslík 1501.1 mg
- Vláknina 6842.8 mg
- Vitamín A 6842.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.7 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na marinádu smícháme víno, pomerančovou a citronovou kůru, kuličky jalovce, pepře, drcený česnek, tymián a petržel. Srnčí v marinádě
-
2
obalíme a necháme je 2-3 dny v chladničce marinovat, občas maso obrátíme.
-
3
Maso vyndáme z marinády a osušíme, marinádu přecedíme a uchováme.
-
4
V hlubokém pekáči rozehřejeme máslo s olejem. Když začne máslo
-
5
pěnit, přidáme srnčí a zprudka je 5 minut smažíme. Ze všech stran opečené maso z pekáče vyndáme.
-
6
Pekáč dáme na mírnější oheň, přidáme do něj nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Přikryjeme a velmi zvolna 10 minut smažíme. Na vrstvy zeleniny vložíme srnčí, přilijeme vývar, scezenou marinádu, podle chuti sůl, pepř a přivedeme k varu. Přikryjeme vrstvou nepropustného papíru, přes něj dáme pokličku a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C, až maso změkne. Srnčí můžeme dusit i na sporáku.
-
7
Maso vyjmeme a udržujeme teplé. Šťávu z pekáče přecedíme. Přidáme rybízové želé a povaříme, až je omáčka hladká. Srnčí nakrájíme na plátky, klademe na nahřáté talíře. Přelijeme omáčkou a servírujeme.