Zelenina gratinovaná

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 225 g Pastinák
  • 25 g Sýr Parmezán
  • 225 g Karotka
  • 25 g Mouka pšeničná hladká
  • 90 g Sýr tavený smetanový
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Fenykl sladký - hlíza
  • 3 dl Mléko nízkotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 213 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 377 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 43.7 mg
  • Draslík 630.1 mg
  • Vláknina 11664.7 mg
  • Vitamín A 11664.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Podélně na tenké plátky pokrájíme pastináky a karotky. Povaříme je ve vroucí vodě 5 minut, necháme okapat a dáme do zapékací mísy. Fenykl nakrájíme na tenké plátky a povaříme ho ve vroucí vodě 3 minuty. Necháme okapat, přidáme ke karotkám a pastinákům. Osolíme a opepříme. Oloupeme a na kostičky nakrájíme brambory, ve vroucí vodě je vaříme 6 minut, poté necháme okapat.

  • 2

    Polovinu nízkotučného taveného sýra necháme rozpustit v pánvi a vmícháme mouku. Sundáme z ohně a přiléváme postupně mléko. Vrátíme na oheň a mícháme do zhoustnutí. Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. 10 minut necháme chladnout.

  • 3

    Ušleháme vejce a přelijeme přes zeleninu, navrch rozložíme brambory a posypeme sýrem. Brambory pomažeme zbylým sýrem a v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia pečeme 60 minut.

  • 4

    Gratinovanou zeleninu podáváme teplou.

Komentáře k receptu