Zelenina gratinovaná
Suroviny
- 500 g Brambory
- 225 g Pastinák
- 25 g Sýr Parmezán
- 225 g Karotka
- 25 g Mouka pšeničná hladká
- 90 g Sýr tavený smetanový
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- 3 dl Mléko nízkotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 213 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 8 g
- Sodík 377 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 43.7 mg
- Draslík 630.1 mg
- Vláknina 11664.7 mg
- Vitamín A 11664.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Podélně na tenké plátky pokrájíme pastináky a karotky. Povaříme je ve vroucí vodě 5 minut, necháme okapat a dáme do zapékací mísy. Fenykl nakrájíme na tenké plátky a povaříme ho ve vroucí vodě 3 minuty. Necháme okapat, přidáme ke karotkám a pastinákům. Osolíme a opepříme. Oloupeme a na kostičky nakrájíme brambory, ve vroucí vodě je vaříme 6 minut, poté necháme okapat.
-
2
Polovinu nízkotučného taveného sýra necháme rozpustit v pánvi a vmícháme mouku. Sundáme z ohně a přiléváme postupně mléko. Vrátíme na oheň a mícháme do zhoustnutí. Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. 10 minut necháme chladnout.
-
3
Ušleháme vejce a přelijeme přes zeleninu, navrch rozložíme brambory a posypeme sýrem. Brambory pomažeme zbylým sýrem a v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia pečeme 60 minut.
-
4
Gratinovanou zeleninu podáváme teplou.